Je bekijkt nu Registratie van API en CEP: Een toelichting

Registratie van API en CEP: Een toelichting

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Kennisbank

Eerder hebben we al aandacht besteed aan het Active Substance Master File (ASMF) en CEP in ons artikel over GMP, DMF, ASMF en CEP en in ons laatste artikel CEP 2.0. Voor meer achtergrondinformatie, lees ons vorige artikel hier.

Registratie van APIs in de farmaceutische industrie

Het registratiedossier van een geneesmiddel bevat alle informatie over het geneesmiddel die nodig is om de werkzaamheid en veiligheid van het geneesmiddel te onderbouwen voor toelating op de markt. In dit dossier zijn ook gegevens opgenomen over de API. Deze informatie wordt gedocumenteerd in een Active Substance Master File (ASMF) ofwel DMF (Drug Master File). 

Het ASMF omvat alle informatie over de API, zoals de gebruikte grondstoffen, het productieproces, mogelijke onzuiverheden, vrijgavespecificaties, analysemethoden en -resultaten, stabiliteitsgegevens en de verpakking. De fabrikant van het geneesmiddel heeft alleen toegang tot het zogenaamde applicant’s part (open part) van het ASMF. Het restricted part (closed part) van het ASMF bevat alle vertrouwelijke informatie over de API en wordt rechtstreeks ingediend bij de autoriteiten, zoals het CBG of de EMA. Hierdoor wordt het intellectuele eigendom van de fabrikant beschermd, terwijl de geneesmiddelfabrikant de volledige verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de API kan nemen.

Certificate of suitability (CEP) procedure

Bij de CEP procedure, wordt alle informatie over de API onafhankelijk van een Marketing Authoritisation (MA) ingediend bij de European Directorate for the Quality of Medicines and healthcare (EDQM), de autoriteit die onder andere ook de Europese Pharmacopoeia (Ph. Eur.) uitgeeft. De CEP procedure is alleen van toepassing op stoffen waarvoor een Ph. Eur. monografie beschikbaar is. Op basis van de verstrekte informatie in het ASMF, beoordeelt de EDQM of de kwaliteit van de API voldoet aan de kwaliteit die is gedefinieerd in de Ph. Eur. monografie en eventuele aanvullende vereisten. 

Kwaliteitsborging en regelgeving

Een CEP wordt afgegeven voor de stof wanneer het ASMF is goedgekeurd. De geneesmiddelfabrikant kan vervolgens in het registratiedossier van het geneesmiddel een verwijzing naar het CEP certificaat opnemen. De autoriteiten die het registratiedossier van het geneesmiddel beoordelen vertrouwen op de beoordeling van de EDQM.

Er zijn meerdere voordelen van een CEP procedure. Zo is het voordeel voor de API fabrikant dat er slechts één centrale beoordeling van het registratiedossier plaatsvindt, onafhankelijk van een geneesmiddelfabrikant. Het voordeel voor de geneesmiddelfabrikant is dat wijzigingen in het ASMF eenvoudiger doorgevoerd kunnen worden en wat de beoordelingstijdlijnen aanzienlijk verkort. 

Voor grootbereiders en (ziekenhuis)apotheken wordt het aanbevolen om grondstoffen met een CEP aan te schaffen, omdat de kwaliteit van de grondstof dan al is beoordeeld en goedgekeurd door de EDQM. Zo hoeft de verantwoordelijke apotheker zelf geen uitgebreide beoordeling van het ASMF te doen, als deze al toegankelijk is. De beschikbaarheid van CEPs kunnen worden opgezocht via de CEP-database. Let op dat een CEP geen vervanging is voor een analysecertificaat of GMP certificaat. Vraag altijd naar het laatst uitgegeven geldige GMP certificaat van de API fabrikant.

Vragen beantwoord in het document: 

  • Wat is een Active Substance Master File (ASMF)?
  • Wat is een certificate of suitability (CEP)?
  • Hoe draagt een CEP bij aan de kwaliteit van grondstoffen?

Nuttige links: